(11 Ekim 2019)
26 Eylül Silivri açıklarındaki 5.8'lik depremden sonra Yalova’da 29 Eylül’de 3.8’lik bir deprem meydana gelmişti. Geçen yıl Çınarcık (Yalova) 4.5 ile sarsılmıştı! Dün (10 Ekim 2019) 4.1’lik deprem yaşandı. Peki bu depremler neye işaret ediyor. Depremin ardından iki uzmanın görüşlerini sosyal medyadan paylaştı.
Prof. Dr. Ahmet Ercan sosyal medya hesabında bir video ile dünkü depreme dair açıklama yaptı.
Prof. Ahmet Ercan : Tabiki Kuzey Marmara da deprem bekleniyor. Şuan depremi yapmak için yükleniyor. Yüklendiği yer Kuzey Anadolu Kırığı. Kuzey Anadolu kırığının İstanbul önünde yatay bir duruşu var. Daha önce 5.8 büyüklüğünde bir deprem olmuştu Silivri önlerinde.
Bu sefer adalara kadar giden kırığın yani KAF ın Gölcük kolundan ayrılan Avcılar’a doğru uzanan Çınarcık kuzey kesminde çatalın alt kısmında oluştu. Buradaki gerginlik kırığı harekete geçirmek üzere itiyor. Bu kırığı kıracağı yer aşağı yukarı Yassıada’nın bulunduğu kesimden başlamak üzere köşede Zeytinburnu’nun olduğu yere denk geliyor. Burayı kırarak devam etmek istiyor. Kırması için buraya yüklenmesi gerekiyor. İşte o yüklenmesi sonucu oluşan gerginliklerin boşaldığı yer hemen Yalova'dan Avcılara doğru yönelen kırığın kök noktasıdır.
4.1 ve artçıları olmaya başladı. Bunların artçıları bugün de devam edecektir. Ancak bunun arkasından çok büyük deprem gelir mi? diye herkes kaygılanıyor , ben böyle bir kaygı içinde değilim olsam söylerim benim için şaşırtıcı olur.
Beklediğim 2045’e kadar bu tür depremler hatta daha büyükleri, geçenlerde söylemiştim 4.0-4.5 , 5.0 -5.5, 5.8 hatta 6.0’ya varan uyarıcı depremlerin olacağını söylemiştim işte dünkü bunlardan bir tanesi ..bunlar gelecekte de olduğu zaman şaşırmamak gerekiyor.
Prof. Dr. Cenk Yaltırak da sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yaptı :
Yalova açıklarında depremin olduğu yer 7.6 beklediğimiz Doğu Marmara Segmenti güneyinde açılı bir ikincil fay üzerinde. Kuzey Anadolu Fayı o noktadan sonra bir at kuyruğu örgüsü gibi birbirine yakın çok sayıda faylardan oluşan bir zona dönüşüp çöküyor.
ve Marmara Denizi oluşuyor. Bu deprmler bize Marmara’da bir şeylerin değişmeye başladığını gösteriyor. Kapı kilidi kırılmadan çerçeveden menteşelerden gelen ses gibi düşünün. Bunlar artarak devam edebilir.
