top of page
    ramazan demirtaş açıklama.jpg

    (*) Paleosismolog ve (*) Jeolog  Dr. Ramazan Demirtaş'dan, "Şehirlerimizin deprem tehlikesi değişti" haberlerine açıklama: "kentlerin deprem tehlikesi değişti" şeklindeki açıklamaların bilimsel bir temeli ve geçerliliği bulunmamaktadır.
    Demirtaş ayrıca "Ankara kenti için deprem tehlikesi düşüktür." diyerek nedenleri sıraladı.

    s200_ramazan.demirta_.jpg

    Dr. Ramazan Demirtaş

    Dr. Ramazan Demirtaş'ın açıklamları şu şekilde:

    "ANKARA ilinin Deprem Tehlike Haritası" ya da 
    "İLLERİN-KENTLERİN DEPREM TEHLİKESİ" diye bir harita, bilimsel bir tanımlama doğru değil. Bu kullanım tamamen yanlış, TEHLİKE ve RİSK kavramlarının karıştırılması veya bu iki kavramı ayırt edemeyenlerden kaynaklanmaktadır. Şöyle ki;


    Tehlike: DEĞİŞMEZ


    RİSK:Birçok etkenlere göre DEĞİŞİR
    Bu kavramları ve yanlış kullanımları (ayırt edemeyenleri) SIVILAŞMA ile açıklamaya çalışalım


    SIVILAŞMA TEHLİKESİ mi? yoksa SIVILAŞMA RİSKİ mi?  Hangisi doğru?

     

    Birilerinin anlaması için örnekle yanıtlamaya çalışalım:
    Tehlike tanımına göre "Sıvılaşma bir TEHLİKE midir ?" Tehlike yoksa SIVILAŞMA gerçekleşebilir mi? tabiki hayır.. Demek ki Sıvılaşma bir tehlike değil. Yani sıvılaşmanın olabilmesi için bir DEPREM'in olması, hatta depremin olabilmesi için de bir DİRİ FAY'ın olması gerekmektedir.

    Bu durumda, bir deprem sonucu zeminin SIVILAŞMA RİSKİ olabilir.

    Peki Sıvılaşma riski olan bir zemin üzerindeki BİNA-LAR için:
    BİNA-LAR'ın DEPREM TEHLİKESİ ?
    BİNA-LAR'ın DEPREM RİSKİ ?
    BİNA-LAR'ın DEPREM ZARAR GÖREBİLİRLİĞİ 
    hangisini kullanmak doğru olacaktır ?


    a) Binaların deprem tehlikesi diye bir durum yok.
    b) Depremin olması durumunda, zeminin sıvılaşma riski, sıvılaşmanın gerçekleşmesi halinde binanın yıkılma-devrilme riski bulunmaktadır.
    c) a ve b nin gerçekleşmesi durumunda binanın zarar görmesi gerçekleşecektir.

     

     

    BİNA-LAR yerine KENT (İL) yazın.. 
    Kentlerin üzerinde ya da yakınındaki faylarda depremin gerçekleşmesi durumunda "Kentlerin Deprem Tehlikesi" değil "Kentlerin Deprem Riski" söz konusudur. Tehlike çok düşük ya da sıfır ise tıpkı sıvılaşma-bina örneğinde olduğu gibi, kentin deprem riski de çok düşük ya da sıfırdır

     

     

    Demirtaş'ın Ankara kenti için deprem riski açıklaması:


    En az 200-250 yıl deprem üretemeyecek KAF'ın Gerede segmenti; 10 bin yılda deprem üreten Tuzgölü Fayı; birkaç on bin yılda deprem üreten Ezinepazarı-Akpınar fayı ve birkaç bin yılda bir deprem üreten Eskişehir fay zonu ile çevrili Ankara kenti için deprem riski çok düşüktür
    Diri fayların tehlike parametreleri birkaç on-yüz bin yıl gibi kısa bir zaman aralığında değişmeyeceği için, bilimsel olarak doğru olmayan ya da yanlış kullanılan "kentlerin deprem tehlikesi değişti" şeklindeki açıklamaların bilimsel bir temeli ve geçerliliği bulunmamaktadır.

    * Paleosismolog:

    Paleosismoloji, depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştıran bilim dalıdır. Aletsel dönem kayıtları ve günümüz araştırmalarından önce olmuş eski depremler ile ilgili bilgiler olmadan, sismologların merak ettiği pek çok soruya yanıt verilemez. Alanı bu bilim dalı olan bilim insanlarına -paleosismolog- denir.

    * Jeolog :

    Jeoloji ya da Yerbilimi, temel inceleme konusu dünya ve özellikle de, yer kürenin üzerinde yaşadığımız dış kabuğunu oluşturan katı maddesi "taş küre"nin içeriğinin, yapısının, fiziksel özelliklerinin, tarihinin ve yer kabuğunu şekillendiren süreçlerin incelenmesi olan bilim dalıdır.

    Alanı bu bilim dalı olan bilim insanlarına

    -jeolog- denir.

    ankara mta.jpg

    Ankara ve çevresi fay hatları

    baslik_tr.png

    tr

    deprem 

    depremler hakkında çok şey...

    © 2019 by twitter @depremSS. Proudly created with Wix.com

    bottom of page